Van spanning naar ontspanning

Bouwt jouw paard wel eens spanning op in je training aan de hand, bij het trailerladen of tijdens het poetsen/opzadelen? Dan is deze oefening iets voor jullie!

Wanneer een paard spanning heeft is zijn natuurlijk reactie; hoofd omhoog (vlucht-houding). Bij een paard dat zijn hoofd omhoog doet wordt er adrenaline aangemaakt wat de spanning nog groter kan maken. Het zou dus handig zijn dat je je paard op commando zijn hoofd laag kunt vragen want hierbij stopt de aanmaak van adrenaline en staat hij in een ontspannen houding. Maar hoe doe je dit? Hiervoor moeten we eerst weten hoe een paard leert.

Paarden leren door gedrag uit te proberen en daar een goed of fout aan te koppelen. Wanneer het gedrag voor het paard iets goeds oplevert zal hij dit gedrag herhalen, levert het voor hem iets fouts op dan zal hij dit gedrag vermijden. Neem als voorbeeld een paard dat in zijn stal staat en tegenover zijn stal staat een ton voer, wanneer het paard het een keer is gelukt om de deur van zijn stal open te krijgen en bij het voer kan komen, zal hij het openen van de deur als iets positiefs (goed) ervaren en dit gedrag gaan herhalen. Een ander voorbeeld is stroomdraad. Wanneer het paard gras wilt eten aan de andere kant van het stroomdraad en hij komt hierbij in aanraking met het stroomdraad dan levert hem dit iets onprettigs (fout) op en zal hij het aanraken van het stroomdraad gaan vermijden.

Dit betekend dat wij invloed moeten uitoefenen op het goed en fout koppelen aan zijn gedrag. Als we weer terug gaan naar het omlaag vragen van het hoofd, dan komen we al tot de conclusie dat het omlaag komen van het hoofd voor het paard iets positiefs moet zijn waar hij dus “goed” aan koppelt en wilt herhalen. Om dit te kunnen oefenen moet het paard leren wijken voor druk, dit is iets wat altijd en overal terug komt. Denk aan het aandrijven, je paard laten omdraaien bij het poetsen, wanneer hij stilstaat geef jij hem lichte druk om te gaan lopen, noem maar op! Een heel belangrijk onderdeel in de trainingen met je paard. Bij het omlaag vragen van het hoofd gebruiken we ook het wijken voor druk. Door lichte druk te geven met je lijn naar beneden gaat je paard gedrag uitproberen om te zien wat voor hem positief is. Het paard kan in eerste instantie omhoog komen met zijn hoofd, wanneer je dan los zou laten ervaart hij het omhoog komen met zijn hoofd als iets positiefs dus zal hij bij de druk zijn hoofd omhoog doen, dit willen we dus niet. Wanneer hij z’n hoofd omhoog doet moet je dus dezelfde lichte druk blijven geven, niet harder maar gewoon afwachten. Komt hij dan weer naar beneden, al is het maar een centimeter, laat dan de druk gelijk weer los. Dan zal je paard bij de lichte druk op de lijn naar beneden dus zijn hoofd laten zaken omdat dan de druk verdwijnt, en dat is precies wat we willen!

Hoofd laag is in mijn ogen een onmisbare oefening, maar waarbij het wel van belang is dat het paard de oefening al kent voor je deze in een situatie met spanning wilt gebruiken. Doe de oefening met geduld, jouw paard heeft ook tijd nodig om na te denken. Voer je druk niet op, geef lichte druk die voor het paard net niet aangenaam genoeg is om zijn hoofd op die positie te houden, hierdoor gaat hij gedrag uitproberen om van de druk af te komen. Ga ook niet aan je paard hangen/trekken, op die manier krijg je alleen maar een tegengesteld reflex en zal je paard eerder hoger gaan met zijn hoofd dan naar beneden komen. De timing van druk weghalen is in deze oefening het aller belangrijkste! We willen immers dat het paard het positief vind om met zijn hoofd omlaag te komen. Zou je de druk dus nog blijven vasthouden als hij al laag is met zijn hoofd dan zal hij dit juist als onprettig ervaren en het omlaag komen niet herhalen.

Het klinkt misschien simpel, maar ben je bij het oefenen bewust van het moment en de timing van het loslaten van je druk.

 

Heb je aan de hand van deze blog vragen, mail gerust!