(Onder loswerken verstaan we een los paard in een afgesloten ruimte van circa 15 x 15m die wordt getraind door de trainer door middel van lichaamstaal)
Een aantal redenen waarom ik loswerken zie als een toegevoegde waarde in de training van het paard en de mens:
1. Communiceren via lichaamstaal, dit is ook dé manier van communiceren tussen paarden. Dit heeft het voordeel dat het paard hier niks in hoeft te leren, want op deze manier communiceren kan hij al. Paarden doen niks anders dan communiceren door middel van lichaamstaal. Lichaamstaal is een breed woord, als ik het heb over communiceren met lichaamstaal dan spreek ik over het gebruik van emoties/energie, houding, positie en beweging. Kort om, communiceren met je hele lijf. Een paard voelt haarfijn jouw emotie en energie aan net als bij een ander paard. Ben je zelfverzekerd, vrolijk en positief of ben je onzeker, neerslachtig en negatief? Dit heeft allemaal invloed op je paard, net als dit invloed heeft op de mensen om je heen. Een paard is eerlijk in zijn emoties en energie, dat wat een paard laat zien dat is hoe hij zich op dat moment voelt. Dit is dan ook iets wat we meenemen in een analyse die we tijdens het loswerken zo mooi kunnen maken ( ik kom later terug op de reden waarom we dit juist bij het loswerken goed kunnen doen). Ook de houding van een paard kunnen we meenemen in de analyse, maar is ook heel belangrijk in de communicatie. Heb jij een passieve of actieve houding? Is deze gesloten of open? Dit heeft allemaal invloed op de communicatie met je paard, evenals de positie waar je staat en de bewegingen die je maakt. Communiceren doen we allemaal en overal maar vaak gebeurd dit onbewust en begrijpen paarden ons niet altijd omdat een ruiter niet bewust is van zijn/haar emoties/energie, houding, positie en beweging. Tijdens het loswerken met een loslopend, ‘puur’ paard kan je de lichaamstaal van je paard goed leren kennen en vandaar uit jouw lichaamstaal inzetten voor een optimale communicatie.
2. Werken aan leiderschapsverhouding, tempo en richting kan tijdens het loswerken als het paard nog niet kan omgaan met fysieke druk/contact. Paarden gaan van nature tegen fysieke druk/contact in, dat betekend dat wij ze moeten leren hiermee om te gaan. Er is tijd nodig tot een paard wijkt voor fysieke druk in plaats van hier tegen in te gaan, het vertrouwen heeft om door ons aan geraakt te worden en bijvoorbeeld aan een longeerlijn gehoorzaam te kunnen lopen. Omdat we tijdens het loswerken geen gebruik maken van fysieke druk/contact is dit een heel fijne trainingsvorm voor jonge paarden die nog niet goed weten om te gaan met deze druk/contact. Tijdens het loswerken kan er goed gewerkt worden aan de leiderschapsverhouding, dit is heel belangrijk in de training met je paard. Een paard is gewend een leider te hebben óf zelf de leider te zijn. Dit biedt duidelijkheid over wie bepaald welke richting ze op gaan en in welk tempo. Simpel gezegd moet er bepaald worden wie van jullie (jij of je paard) de leider wordt. Een leider ben je niet vanzelf, je moet laten zien een goede leider te kunnen zijn voor je paard, vertrouwen en respect is hierbij heel belangrijk. Is jouw paard tevreden met jou als leider? Dan heb je de mogelijkheid controle te krijgen over zijn/haar tempo en richting.
3. Tijdens het werken met een los paard heb je niet te maken met een longeerlijn die in de weg kan zitten wanneer het bepalen van tempo en richting nog lastig is. Tijdens het communiceren met paarden hebben we ook te maken met de positie waar je staat. Dit maakt dat een paard langzamer of sneller gaat, naar binnen loopt of omdraait. Dit kan heel lastig zijn wanneer het paard aan een longeerlijn vast zit. Wanneer het paard omdraait komt hij in de knoop met de lijn en dat werkt niet positief in je training. Loswerken kan hierbij een grote toevoeging zijn. Door je paard los te laten lopen kan jij zonder belemmering van de longeerlijn de juiste positie leren aan te nemen.
4. Een paard dat los is wordt niet beïnvloed door materialen (bijv. halster-longeerlijn) en is puur in zijn reacties. Zoals ik bij punt 1 al benoemde kunnen we tijdens het loswerken een goede analyse maken van het paard. Dit komt doordat het paard los is en niet wordt belemmert of wordt beïnvloed door iets wat voor hem niet natuurlijk is. Neem als voorbeeld: Je paard is niet goed te pakken in de wei wanneer hij daar los staat (zonder halster) maar wanneer hij zijn halster om heeft is het probleem er niet. Dat het paard een halster om heeft beïnvloed dus zijn gedrag, dit is voor hem iets onnatuurlijks waardoor hij zich anders gaat gedragen. Hieruit kunnen we opmaken dat het paard zonder halster in de wei meer “puur en natuurlijk” reageert dan met halster om. Dit verschil kan ook tijdens het longeren zo zijn. Jouw paard kan heel anders zijn aan een longeerlijn dan los. Dit maakt een los paard interessant om te analyseren om er zo achter te komen wat zijn karakter en natuurlijke reacties zijn.
Loswerken bestaat voor de trainer/mens uit de technieken houding – positie – beweging. Technieken die paarden “al kennen” maar wij trainers nog moeten leren juist toe te passen. Het is dus niet zo dat loswerken makkelijker is dan longeren, om optimaal met je paard te kunnen communiceren moet je je lijf juist leren gebruiken. Wil jij dit graag leren? Neem dan contact op met mij of een collega freestyle-instructeur want ieder paard en trainer is anders en dat maakt dat er snel een miscommunicatie kan ontstaan tussen jou en je paard wanneer je hier niet in wordt begeleid.