Van onbewuste hulpen naar bewuste hulpen

Tijdens het werken met paarden zijn we constant bezig met het geven van hulpen (prikkels). Een paard is een reactief dier en heeft deze hulpen/prikkels ook nodig om naast het uitvoeren van oefeningen hun aandacht en oplettendheid bij ons te kunnen houden. Een hulp geven aan je paard is op zich niet zo moeilijk, maar weten we eigenlijk wel waarom we welke hulp geven en hoe we dit dan precies doen (los van het goed of fout van de hulp)? Stel je zelf eens de vragen: Hoe vraag ik mijn paard nou precies nageeflijk? En met welke hulpen bouw ik de oefening wijken op? Kan jij hier met gemak snel een volledig antwoord op geven?

Wanneer je niet helemaal bewust bent van de hulpen die je geeft levert dat vaak onzekerheid op, vooral als je paard niet zo reageert zoals je zou willen. Dit geldt voor alles wat je met je paard doet, bij het uit de stal halen tot de moeilijkste oefeningen in het rijden. Los van het feit dat de hulp die je geeft goed of fout is, is het goed om jezelf eens af te vragen wat je nu precies voor hulpen geeft om iets te bereiken. Op deze manier kom je er misschien wel achter dat de hulp die je aan je paard geeft helemaal niet past bij het antwoord dat je verwacht.

Wordt je bewuster van je hulpen, weet je waarom je ze geeft en hoe precies, dan is het ook veel makkelijker toe te passen tijdens je oefening! Wil jij bewuster worden van je hulpen? Vraag je instructeur dan eens om uitgebreid uitleg bij het geven van een hulp en dan vooral ;waarom je welke hulp geeft en hoe je dit dan daadwerkelijk moet doen (stapsgewijs). Heb je (nog) geen instructeur dan kan je beginnen met het opschrijven van de hulpen die je kent en het “waarom” en “hoe” je van de hulp weet. Kom je er achter, of wist je al dat je niet bewust bent van de hulpen die je geeft, ga dan opzoek naar een instructeur bij jou in de buurt die de juiste kennis heeft om je hierbij te helpen!

Heb je vragen na aanleiding van deze blog, stel ze gerust via de mail!