Werkwijze en Visie

Net als elke trainer en instructeur ben ik aan het zoeken geweest (en nog steeds) naar werkwijzes en tools die bij mij passen en  ik kan overbrengen op de paarden en eigenaren. Het Freestyle Systeem vind ik een hele mooie methode om toe te passen bij het werken aan een basis ‘op de grond’. Omdat het werkt vanuit de natuurlijke communicatie van het paard pas ik dit graag toe bij gedragsproblemen. Dit systeem loopt als een rode draad door mijn werkwijze. Wanneer ik merk dat een paard een andere methode nodig heeft, pas ik ook stukjes vanuit Parelli, Monty Roberts en/of Chris Irwin toe.

Het freestyle systeem gebruik ik voor een groot deel bij het trailerladen. De methode geeft paarden duidelijkheid maar ook ontspanning, waardoor het vertrouwen in de trailer snel kan groeien.

De aandacht voor fysieke balans dat ik miste in het Freestyle Systeem heb ik gevonden in de Klassieke dressuur. Mijn ervaring is dat problemen in het gedrag ook veroorzaakt kunnen worden door fysiek onbalans. Het paard bewust maken van zijn benen, gewicht juist verdelen en zichzelf dragen maakt het paard fysiek én mentaal in balans. De fysieke balans is naar mijn mening ook de basis in het rijden. Als we willen dat het paard ons draagt moet het op eigen benen lopen, verticaal en horizontaal in balans zijn. Door balans ontstaat een vallende hals, een veerkrachtige en lange bovenlijn en een mogelijkheid tot nageeflijkheid en aanleuning.